Ailemin ve dostlarımın çok sevdiği, tarifini istedikleri özel kısır tarifimi paylaşıyorum.
MALZEMELER – 4 kişilik
1- Köftelik
bulgur – iki su bardağı dolusu
2- Domates
salçası – iyice dolu bir çorba kaşığı
3- Biber
salçası – “ “
“ “ “
4- Domates
– rendelenmiş iki adet
5- Bir
orta boy kuru soğan
6- Sarımsak
– en az beş diş
7- Karabiber
– iyice dolu bir çay kaşığı
8- Yenibahar
- iyice dolu bir çay kaşığı
9- İsot
- iyice dolu bir yemek kaşığı
10- Acı pul
biber – arzuya bağlı olarak en az iyice dolu bir tatlı kaşığı
11- Kimyon
- iyice dolu bir çay kaşığı
12- Kuru
nane –bir tatlı kaşığı
13- Yeterince
tuz
14- Bir miktar
sıcak su
15- İki limonun
suyu
16- Nar ekşisi
– yeteri kadar (arzuya bağlı olarak en az yarım fincan)
17- Bir
su bardağı zeytinyağı (arzuya bağlı olarak daha
fazla olabilir, kısır fazla zeytinyağını götürür.)
18- Yeşil
soğan – 10-15 adet
19- Maydanoz
– bir bağ
NOT: Eğer taze naneniz varsa kuru
nane yerine yeşilliklerle birlikte bir avuç taze nane kullanın. Domates mevsiminde
iseniz domates suyuyla ıslatın, yoğurun. İsot ve nar ekşisi bulamazsanız pek
bir kayıp sayılmaz. Limon ve pul biber miktarını artırırsınız.
YAPILIŞI:
1- Ayıklanmış
yeşil soğan ve maydanozu ince ince doğrayın. (varsa taze nane de birlikte)
2- Yoğurma
kabına bulguru koyun. Tepsinin bir kenarında da ince doğranmış kuru soğan,
salça, baharatlar, nane ve tuzu elle iyice karıştırın. Eğer bileğiniz güçlü ise
hiç su eklemeden bulgur ve diğer malzemeyi çiğ köfte gibi yoğurursunuz. Kendinize
güvenemiyorsanız, önceden hazır ettiğiniz sıcak suyla sadece bulguru az ıslatıp
beş-altı dakika bekletip malzemeyi katarak yoğurursunuz. Arada ıslatmak için
rendelenmiş domatesi eklersiniz. Bulgur yumuşamaya başladığında limon ve nar
ekşisi eklenip karıştırılır. Sonra zeytinyağı eklenir ve karıştırılır. Tadına bakar,
damak zevkinize göre eksiklikleri tamamlarsınız. En son olarak maydanoz ve
yeşil soğan eklenir, yoğurmadan iyice karıştırılır.
Kısırımız çiğ köfteden yumuşak olması
gerektiği için yoğururken soğuk su eklenebilir. Çünkü bulgurların niteliği
farklı olduğundan kimi geç yumuşuyor ve katı oluyor.
3- Tabanına
marul döşediğiniz servis tabağına boşaltın ve servise hazırlayın.
4- Yanında
marul, turşu, mevsim salatası, doğranmış domates, salatalık gibi malzemelerle
birlikte afiyet olsun. Ayran da çok iyi gider, unutmayın.
NOT: Bu, melez bir tariftir ve tümüyle bana
aittir. Lezzetinin de farklı olduğunu göreceksiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder