17 Ekim 2012 Çarşamba

Feride'nin Kısırı



Ailemin ve dostlarımın çok sevdiği, tarifini istedikleri özel kısır tarifimi paylaşıyorum.

MALZEMELER – 4 kişilik

1-      Köftelik bulgur – iki su bardağı dolusu

2-      Domates salçası – iyice dolu bir çorba kaşığı

3-      Biber salçası –                              

4-      Domates – rendelenmiş iki adet

5-      Bir orta boy kuru soğan

6-      Sarımsak – en az beş diş

7-      Karabiber – iyice dolu bir çay kaşığı

8-      Yenibahar - iyice dolu bir çay kaşığı

9-      İsot - iyice dolu bir yemek kaşığı

10-  Acı pul biber – arzuya bağlı olarak en az iyice dolu bir tatlı kaşığı

11-  Kimyon - iyice dolu bir çay kaşığı

12-  Kuru nane –bir tatlı kaşığı

13-  Yeterince tuz

14-  Bir miktar sıcak su

15-  İki limonun suyu

16-  Nar ekşisi – yeteri kadar (arzuya bağlı olarak en az yarım fincan)

17-  Bir su bardağı zeytinyağı (arzuya bağlı olarak daha fazla olabilir, kısır fazla zeytinyağını götürür.)

18-  Yeşil soğan – 10-15 adet

19-  Maydanoz – bir bağ

NOT: Eğer taze naneniz varsa kuru nane yerine yeşilliklerle birlikte bir avuç taze nane kullanın. Domates mevsiminde iseniz domates suyuyla ıslatın, yoğurun. İsot ve nar ekşisi bulamazsanız pek bir kayıp sayılmaz. Limon ve pul biber miktarını artırırsınız.

YAPILIŞI:

1-      Ayıklanmış yeşil soğan ve maydanozu ince ince doğrayın. (varsa taze nane de birlikte)

2-      Yoğurma kabına bulguru koyun. Tepsinin bir kenarında da ince doğranmış kuru soğan, salça, baharatlar, nane ve tuzu elle iyice karıştırın. Eğer bileğiniz güçlü ise hiç su eklemeden bulgur ve diğer malzemeyi çiğ köfte gibi yoğurursunuz. Kendinize güvenemiyorsanız, önceden hazır ettiğiniz sıcak suyla sadece bulguru az ıslatıp beş-altı dakika bekletip malzemeyi katarak yoğurursunuz. Arada ıslatmak için rendelenmiş domatesi eklersiniz. Bulgur yumuşamaya başladığında limon ve nar ekşisi eklenip karıştırılır. Sonra zeytinyağı eklenir ve karıştırılır. Tadına bakar, damak zevkinize göre eksiklikleri tamamlarsınız. En son olarak maydanoz ve yeşil soğan eklenir, yoğurmadan iyice karıştırılır.

Kısırımız çiğ köfteden yumuşak olması gerektiği için yoğururken soğuk su eklenebilir. Çünkü bulgurların niteliği farklı olduğundan kimi geç yumuşuyor ve katı oluyor.

3-      Tabanına marul döşediğiniz servis tabağına boşaltın ve servise hazırlayın.

4-      Yanında marul, turşu, mevsim salatası, doğranmış domates, salatalık gibi malzemelerle birlikte afiyet olsun. Ayran da çok iyi gider, unutmayın.

 NOT: Bu, melez bir tariftir ve tümüyle bana aittir. Lezzetinin de farklı olduğunu göreceksiniz.

 

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DÜNDEN BUGÜNDEN

  Teyzeminkiyle aynı kumaştan diktirdikleri gökkuşağı renklerindeki yanar döner basma entarimin kirlenmesine aldırmadan, avluda bir köşeye ç...