20 Mart 2015 Cuma

BIT BIT ÇORBASI



                                            BIT BIT ÇORBASI
Geçen gün teyzem telefonda “Bıt bıt çorbası yaptım.” dedi. O anda unuttuğumu sandığım mis gibi tereyağı kokusuyla o eşsiz lezzet ağzıma doluverdi sanki.

“Nereden aklına geldi, bıt bıtlık bulguru nereden buldun?” diye sordum.

“Çiğ köftelik ince bulgur ne güne duruyor?” demez mi?

Öyle ya…

Rahmetli anneanneciğim, çekilen buğdayı evde eleyip ayırırdı. Pilavlık bulgur bir yana, köftelik bir yana. Tarhanalık ve aşurelikler de ayrı bir işlemden geçerdi galiba.


Ama önce kepeği savrulurdu. Kepeğin hemen altında ince, çok ince, bugün kullandığımız köftelik bulgurdan da ince kısmı ayrılır, alınırdı.

İşte, “bıt bıt” oydu.

Sanırım bazı yörelerde ona düğcük deniyor, emin olamıyorum. Çünkü bazı arkadaşlarımın ince bulgura da düğcük dediklerini duydum.
Her neyse…

O bıt bıttan tereyağı ile bir çorba yapardı anneannem.
İşte anneannemin sürekli sabun kokan saçlarının kokusunu da alıp, onu ne denli özlediğimi burnumun direğine vurarak gelen o koku, o çorbanın kokusuydu.

Teyzemden aldım tarifini. Sonra kendimden ekledim birkaç şey. Bugün akşam pişirdim.
Güzel olmuş. Yaşar çok sevdi.
Anneannemin yaptığı gibi değildi ama onun anısını katık yaparak içtik.


Tarif edeyim. Eklediklerimi de anlatarak ama…
MALZEMELER
1-      İki adet tavuk budu (benden)
2-      Bir su bardağı ince çiğ köftelik bulgur
3-      Bir çimdik fesleğen (benden)
4-      Bir çimdik kuru nane (benden)
5-      Yarım çay kaşığı karabiber(benden)
6-      Bir tatlı kaşığı acı pul biber
7-      İyice dolu bir yemek kaşığı tereyağı
8-      Bir silme yemek kaşığı biber salçası
9-      Bir silme yemek kaşığı domates salçası
10-   Yeteri kadar tuz
11-   Limon

YAPILIŞI
1-      Tavuk butlarını bir buçuk litre kadar suda haşlayın. Sonra tavuğu sudan alıp ayrı bir tabakta didikleyin. (Bunu ben ekledim. Besleyici olur diye düşündüm.)

2-      Tencereye tereyağını koyun, erir erimez salça hariç bütün baharatları ekleyin ve şöyle bir çevirin. Salçayı ekleyip iyice karıştırın. Salçanın bir dakika kadar kavrulmasını sağlarsanız iyi olur.

3-      Üstüne tavuk suyunu dökün. Tuzu ekleyin. İyice kaynadıktan sonra bulguru ekleyin. Üç-dört dakika kadar kaynasın.

4-      Didiklediğiniz tavuk etini ekleyin. Üç-dört dakika kadar da onunla kaynasın. Ateşten almadan suyunu kontrol edin. Size az gibi gelirse biraz sıcak su eklersiniz. Bulgur şişeceği için çorbanız koyulaşabilir çünkü.

5-      Servis yapın, bol limon sıkarak için. Limon önemli… AFİYET OLSUN.
NOT:
Malzemeler benim damak zevkime göre yazıldı. Baharatlı acı yemekleri severim. Siz keyfinize göre takılın.
Unutmayın soğuk kış günlerinde, bu çorba hem besleyici hem koruyucu bir yemek olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DÜNDEN BUGÜNDEN

  Teyzeminkiyle aynı kumaştan diktirdikleri gökkuşağı renklerindeki yanar döner basma entarimin kirlenmesine aldırmadan, avluda bir köşeye ç...